Şair-yazar İsmail Bingöl’ün “Erzurum Mahalli Basın Tarihi” adlı kitabı çıktı.
Emekçileri unutmadı
Bingöl, Erzurum Tarih Derneği yayınlarından çıkan eserin önsözünde, “Geçmişte ve bugün kamuoyunun sesi olmuş, bunun için bilgisini birikimini kullanarak, yazdıkları yazılarla, yaptıkları haberlerle şehrin ve insanının meselelerine çözüm aramış, bunun için samimiyetle mücadele vermiş, kalemini vicdanının sesi yapmış bütün basın emekçilerine…” ifadelerine yer verdi.
Erzurum Mahalli Basın Tarihi kitabı, 332 sayfadan oluşuyor. Gazeteci kimdir sorusuna cevapla başlayan kitapta, gazete, ihtilallerin baş silahı : gazete, Meşrutiyet sonrasında basın, yasaklar, basının dördüncü güç olma özelliği ve bir çok başlıkta açıklayıcı bilgiler yer verildi. Türkiye’de basın ilk gazeteler, basının tiraj problemi, basın hürriyeti, basın işletmeciliği gibi konular da irdelendi. 7 bölüm olarak çıkan kitapta mahalli basın, Erzurum’da cumhuriyet öncesi yayınlanan gazeteler , son bölümde ise Cumhuriyet döneminde yayınlanan gazeteler hakkında bilgi verildi. Kitabın son bölümünde okuma parçaları ve yayınlanan gazetelerin birinci sayfalarının fotoğrafları yer aldı.
Okuyucularla buluştu
Bingöl, Doğu Anadolu 6. Kitap Fuarı’nda kitabını okurları ile buluşturdu. İmza gününde okuyucuları ile sohbet ederek eserini imzalayan Bingöl, kitabın içeriği hakkında bilgiler verdi. Bingöl, “ Mahalli Basın, Kurtuluş Savaşı döneminde Türk halkına moral vermek, bilgilendirmek, Milli Mücadelenin teşkilatlanmasını sağlamak ve işgal güçlerine karşı direniş gösterilmesi için kamuoyu oluşturmak adına çok önemli görevler üstlenmiştir. Atatürk ve silah arkadaşlarının verdiği milli bağımsızlık mücadelesinde; siyasi ve askeri alanda sağlanan başarı Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasını sağladığı gibi gazetecilik alanında Milli Mücadele basını ve Mütareke basını arasında ki savaşın da Milli Mücadele basını tarafından kazanılması, yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerine atılan güçlü bir harç olmuştur” diye konuştu.